Helpt je van
het stotteren af…
Stotteren volwassenen
Stotteren op latere leeftijd kan voor veel volwassenen erg ongemakkelijk zijn. Niet alleen zorgt het ervoor dat je moeilijker praat, maar het kan je ook onzeker maken en sociaal isoleren.
Volwassenen:
Vraag zeker hulp als je als volwassene stottert! Het goede nieuws is daarom dat stotteren verhelpen ook op latere leeftijd zeker tot de mogelijkheden behoort. Wij vertellen je hier hoe je het stotteren kunt overwinnen en wanneer het tijd is om professionele hulp in te schakelen.
Wat verstaan we precies onder stotteren?
Stotteren bij volwassenen betekent dat het je niet lukt om zinnen in 1 keer uit te spreken. Net als bij jongeren kan het bijvoorbeeld zijn dat je blijft hangen achter bepaalde letters, dat je woorden herhaalt of dat je blokkeert. Duidelijk is dat dit probleem een grote invloed kan hebben op jouw dagelijks leven. In Nederland zijn er tussen de 150.000 en de 200.000 personen die stotteren. Voor circa 1% van de Nederlandse volwassenen zal het stotteren levenslang invloed hebben op de spraak. Het is mogelijk om middels stottertherapie verbetering te creëren, maar je kun ook zelf oefeningen doen.
Hoe zit het met de mogelijkheden voor stottertherapie bij volwassenen?
Ook voor volwassenen is het mogelijk om stottertherapie te volgen. Hiervoor kun je ofwel terecht bij een stottertherapeut, of bij een logopedist. De huisarts kan je doorverwijzen. Het is zeker lastiger om stotteren te overwinnen als je volwassen bent, maar dat betekent nog dat je veel verbetering kunt doorvoeren. In sommige gevallen kun je voor de stottertherapie een vergoeding krijgen van de zorgverzekering. Zoals gezegd kun je dus zelf een aantal oefeningen doen om het stotteren te verhelpen. Bij langdurige klachten is het cruciaal om deskundige hulp in te schakelen.
Welke problemen kunnen op het werk ontstaan door stotteren bij volwassenen?
Uiteraard kunnen er problemen op het werk ontstaan door het stotteren:
- Allereerst kan je moeilijker met collega’s communiceren. Deze moeten hiermee om kunnen gaan. De dagelijkse communicatie wordt aldus vertraagd.
- Verder kan presentaties geven lastig worden. Stotteren bij volwassenen kan dan verergeren, juist door de bijkomende zenuwen.
- Tenslotte kan stotteren het lastig maken om goed te communiceren met klanten en zo gesprekken te voeren.
Stotteren kan jou bij het werk dus flink belemmeren en dat is nog een reden om het stotteren te overwinnen. We vertellen je nu graag over de mogelijkheden!
Wat kan ik zelf doen om van het stotteren af te komen?
Allereerst zijn er belangrijke aanwijzingen voor het verminderen van stotteren bij volwassenen. Helaas is het niet mogelijk om stotteren met medicatie te verhelpen. Het is allereerst goed om zo rustig mogelijk te blijven. Neem de tijd om zinnen uit te spreken en laat je niet opjagen. Daarnaast is het verstandig om begrip te vragen aan de mensen in jouw omgeving en deze te vragen jou rustig uit te laten praten.
Er zijn een aantal oefeningen die je zelf kunt doen om het stotteren te overwinnen. We zetten de belangrijkste op een rij:
- Allereerst is het goed om voor de spiegel te gaan staan en als het ware een gesprek met jezelf te voeren. Dit blijft natuurlijk altijd anders dan praten met een ander, maar je zult met veel oefenen merken dat het stotteren vermindert en je kunt bij jezelf zien hoe je praat. Doe gewoon alsof je een gesprek voert over wat je die dag gedaan hebt en wat de nieuwe plannen zijn.
- Verder kan het werken om de woorden te visualiseren voordat je ze zelf bespreekt. Door dit beeld te creëren wordt je afgeleid van het stotteren. Als je met een specifiek woord moeite hebt, kun je op zoek gaan naar een synoniem. Daarmee verhelp je weliswaar niet het stotteren, maar je kunt het probleem mijden.
- Zorg dat je regelmatig ademhaalt tijdens het spreken – ook als je uit jezelf geneigd bent om snel te praten. Dit geeft je de gelegenheid om rustig na te denken over jouw woorden en zo beter te praten. Als je begint met stotteren bij een woord is het verstandig om even adem te halen. Dit ontspant direct en helpt je om opnieuw je woorden te vinden.
Hoe ontstaat het stotteren?
Stotteren is op de eerste plaats een storing in de hersenen. Stotteren ontstaat meestal bij kinderen, maar stotteren op late leeftijd is niet zeldzaam. Het was lange tijd onduidelijk wat precies de oorzaak van stotteren is. Nu staat vast dat er bepaalde triggers zijn. Zo kan iemand gaan stotteren bij vermoeidheid of bij stress. Daarnaast zijn onzekerheid het stotteren bevorderen. Verder kan druk van buitenaf een rol spelen.